Općinski načelnik Dražen Tonkovac potpisao je u ime Općine Čepin četiri ugovora za izradu prostornih planova nove generacije s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ministar Bačić je na prigodnoj svečanosti u Osječko-baranjskoj županiji uručio ove ugovore odobrene temeljem natječaja koje je provelo Ministarstvo.

Riječ je o ugovorima za izradu prostornih planova nove generacije, ukupne vrijednosti 66.250,00 eura bespovratnih sredstava, za projekte kako slijedi: Transformacija Prostornog plana uređenja općine Čepin (25.000,00 eura), Transformacija UPU -a Gospodarska zona Čepin (15.000,00 eura), Transformacija UPU-a Plandište 1 Čepin (13.750,00 eura) i Transformacija UPU -a Plandište 2 Čepin (12.500,00 eura)

Prostorni planovi nove generacije izrađivat će se putem elektroničke usluge Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova koji imaju suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja. Na raspolaganju će im biti alati koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način. Modul će omogućiti znatno bržu i jednostavniju izradu planova, jer će stručnim izrađivačima u ePlanovi Editoru biti na raspolaganju sve službene podloge, kao što su digitalne ortofoto karte, slojevi iz Registra prostornih jedinica (granice županija, gradova, općina i naselja, te adrese), uvijek ažurni digitalni katastarski plan, drugi važeći prostorni planovi, kao i svi dostupni podaci iz registara i evidencija javnopravnih tijela, čime će se izbjeći dugotrajno prikupljanje i obrada podloga i ulaznih podataka.