Sporazum o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta „Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže Naselja prijateljstva Čepin“ sklopili su prošlog tjedna u ime Općine Čepin načelnik Dražen Tonkovac, bacc. oec., u ime javnog isporučitelja vodnih usluga VODOVOD-OSIJEK d.o.o. direktor mr. sc. Marko Eljuga, dipl. oec., te u ime javnog isporučitelja vodnih usluga Urednost d.o.o. Čepin direktor Željko Barišić, bacc. oec.

Ovim Sporazumom sporazumne strane izražavaju namjeru, kao i suglasnost za provedbu projekta koji obuhvaća sve komponente projekta „Rekonstrukcija i dogradnja vodovodne i kanalizacijske mreže Naselja prijateljstva Čepin“ za koje su izdane građevinske dozvole, a to su:

  1. Rekonstrukcija vodovodne mreže u Naselju prijateljstva u Čepinu – 1. faza,
  2. Rekonstrukcija vodovodne mreže u Naselju prijateljstva u Čepinu – 2. faza i
  3. Rekonstrukcija ulične kanalizacijske mreže Naselja prijateljstva u Čepinu.

Glavni je cilj ovog Sporazuma da se uspostavom suradnje javnih isporučitelja ostvare uvjeti za podnošenje prijave za financiranje projekta, te uređenje međusobnih odnosa sporazumnih strana i nastupanje prema trećim tijelima.

Do okrupnjavanja, odnosno spajanja tvrtki Urednost d.o.o. i VODOVOD – OSIJEK d.o.o. isporučitelj vodnih usluga na obuhvatu ovog Projekta koji se prijavljuje biti će Urednost d.o.o. Čepin, a nakon pripajanja isporučitelj vodnih usluga na ovom obuhvatu će biti VODOVOD-OSIJEK d.o.o. kao Korisnik projekta. Na njega će se temeljem Ugovora o pripajanju između javnih isporučitelja prenijeti investitorska prava u ovom Projektu te će biti odgovoran za organizaciju i koordinaciju zajedničkog Projekta u aplikaciji za sufinanciranje iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Također, Urednost d.o.o. je ovlaštena i odgovorna za koordinaciju svih aktivnosti potrebnih za dobivanje sredstava za sufinanciranje iz NPOO i provedbu zajedničkog Projekta do potpisa Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a nakon potpisa istog VODOVOD – OSIJEK d.o.o.

Tehnički, pravni i organizacijski preduvjeti za realizaciju Projekta obuhvaćaju

  • izradu natječajne-tender dokumentacije za izvođenje radova, nabavu roba i usluga na projektu,
  • praćenje provedbe projekta,
  • financiranje provedbe projekta,
  • prijavu projekta na financiranje iz drugih izvora osim vlastitih.

Za ovaj iznimno važan projekt tvrtka Urednost d.o.o. izradila je svu potrebnu  tehničku dokumentaciju sa svim potrebnim suglasnostima i mišljenjima, odnosno odobrenjima nadležnih tijela, ishođene su građevinske dozvole za linijske građevine te da će svu tu  dokumentaciju predati Korisniku na provođenje daljnjih postupaka.

Predviđeni izvori financiranja ovog projekta jesu sljedeći:

  • bespovratna EU sredstva – 80%
  • sredstva sufinanciranja Hrvatskih voda – 10 %,
  • sredstva sufinanciranja Općine Čepin – 10 %.

Ovim je Sporazumom potvrđeno da će se sukladno zakonskim rokovima uspostaviti jedinstveno distributivno područje koje će obuhvaćati sva vodouslužna područja i aglomeracije javnih isporučitelja VODOVOD-OSIJEK d.o.o. i Urednost d.o.o. Čepin, a s jedinstvenim cijenama vodnih usluga i naknada