"Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati."

Deklaracija o pravima djeteta UN-a

Svi veliki projekti koji su realizirani u proteklih sedam godina i projekti koji su u tijeku – energetske obnove zgrada, biciklističke staze, Centar za kulturu, kružni tok, Dječji vrtić Zvončić Čepin koji uskoro kreće s radom, nastavno sportska dvorana čija izgradnja kreće početkom iduće godine, obnova utvrde Korogyvar, dvorca Adamović i brojni drugi projekti … sve je to napravljeno da traje i služi zajednici kako danas tako i u budućnosti. A budućnost su djeca i mladi o kojima Općina Čepin brine kroz brojne mjere.

Briga o djeci  kreće od prvih dana života kroz novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta koja za prvo dijete u obitelji iznosi 2.000,00 kn, za drugo 2.500,00 kn, a za treće i svako slijedeće 4.000,00 kn.

Donesena je i odluka o osnivanju Dječjeg vrtića Zvončić, odobren je Program rada vrtića i pri samom je kraju postupak otkupa zgrade dječjeg vrtića od Grada Osijeka, pa će se tako od iduće godine upisivati prva generacija mališana u Dječji vrtić Zvončić. Trenutno se sufinancira cijena vrtića sa više od 2 milijuna kuna. Mjere za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom virusa SARS-CoV-2 obuhvatile su i roditelje čija djeca nisu koristila usluge dječjeg vrtića u razdoblju od 16. ožujka do 30. lipnja. Njima je osigurana potpora u vidu plaćanja dijela troškova usluge dječjeg vrtića koju su bili sami u obvezi platiti.

Osnovnoškolcima je i za školsku godinu 2020./2021. Općina Čepin osigurala sredstva za kupnju dodatnih nastavnih materijala (bilježnice, radne bilježnice, likovne mape, kutije s radnim materijalima) za sve učenike osnovnih škola, uključujući obvezne i izborne predmete. Izdvajaju se i sredstva za „Školski obrok za sve“, za produženi boravak u OŠ Vladimira Nazora kao i za asistente u nastavi.

Stipendije Općine Čepin dodjeljuju se već sedmu godinu zaredom. Dodjeljuju se izvrsnim studentima, sportašima i invalidima. Prije tri godine uvedene su i stipendije za deficitarna zanimanja, te za STEM područja znanosti (u biotehničkom, tehničkom, biomedicinskom i prirodnom području znanosti te studijskim programima kojima se stječe akademski odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije).

Općina Čepin objavila je natječaj za dodjelu stipendija i za školsku/akademsku godinu 2020./2021. Dodijelit će se ukupno 40 stipendija u visini 600,00 ili 800,00 kuna. Za ovih 40 stipendija predviđeno je 280.000,00 kuna.

Uz stipendije, učenicima srednjih škola i studentima sufinanciran je i prijevoz, pa tako učenici za mjesečnu kartu izdvajaju 44,92 kune, a studenti 160,00 kuna. Mjesečna karta za učenike iz Beketinaca i Čepinskih Martinaca je besplatna, dok je studentska karta ista kao za studente iz Čepina – 160 kuna.

Za obitelji s troje i više djece, Općina Čepin osigurava i mjesečnu novčanu potporu u iznosu od 200,00 kuna po djetetu do navršene 18. godine života djeteta. Ova mjera provodi se od 1. siječnja 2019., a za nju je do sada isplaćeno gotovo dva milijuna kuna.

Osim ovih mjera, Općina Čepin financiranjem projekata brojnih udruga koje djeluju na području općine Čepin, financira i projekte udruga usmjerenih na djecu i mlade: Košarkaške akademije Čepin, Nogometne škole NK „Tomislav“ Livana,  Odbojkaški klub „Čepin“ Čepin, Udruge za rad s mladima „Breza“, KUD „I. K. Adamović“ Čepin koji ima i dječju sekciju, Udruga Rame uz rame te Nogometna škola NK Čepin. Projektima je pokriveno područje sporta, kulture kao i brojne prigodne radionice za djecu. Za projekte ovih udruga osigurano je gotovo 300.000,00 kuna.

Za sve ove mjere Općina godišnje izdvaja preko 5 milijuna kuna godišnje.

Uz sve mjere koje Općina poduzima kako bi osigurala djeci prava koja im pripadaju, brinemo i o njihovom pravu na igru.

Izgrađen je rekreacijski park u Novom naselju gdje su postavljena i igrala za djecu, obnavljaju se postojeća dječja igrališta, ali i grade nove: Općina Čepin tako je obnovila dječje igralište kod nogometnog igrališta NK Klas, u naselju Ovčara, a obnovljeno je i dječje igralište kod športsko – rekreacijskog centra Zidine, te u Ulici Kralja Tomislava, a sustavno će se obavljati i preostala igrališta. Trenutno je raspisana javna nabava za izgradnju dječjeg igrališta u Beketincima, koje će dobiti novo, moderno igralište.

Povodom obilježavanja blagdana Svetog Martina zaštitnika Čepinskih Martinaca Općinski Načelnik Dražen Tonkovac uz nazočnost zamjenika načelnika Ivana Žeravice, zamjenice načelnika Mateje Kalajžić i zamjenice predsjednika općinskog vijeća Općine Čepin Ksenije Rajtek, obitelji poginulih te vijećnika općinskog vijeća Općine Čepin, Miroslav Jerkovića, Velimira Đambića, Zorana Horvata, Josipa Đimbera i direktora tvrtke Komunalac Čepin, Željka Barišića nazočio je svečanom misnom slavlju, a potom su položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

U znak duboke zahvalnosti i poštovanja prema žrtvi Vukovara, u Parku hrvatskih branitelja u Čepinu, svijeće su zapalili općinski načelnik Dražen Tonkovac, zamjenici Ivan Žeravica i Mateja Kalajžić, predsjednik općinskog vijeća Robert Periša, direktor Komunalca d.o.o. Željko Barišić, učenici osnovne škole Miroslava Krleže i ravnateljica Branka Mack Savanović, učenici osnovne škole Vladimir Nazor Čepin i ravnatelj Ilija Pavić, članovi KUD-a „Ivan Kapistran Adamović“ Čepin, predstavnici Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Čepin, predstavnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata “ORAO" Osijek, predstavnici Udruge veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“, Udruge veterana vojne policije Osječko - baranjske županije te Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata općine Čepin.

 

Općina Čepin obilježila je Dan svih svetih na Katoličkom groblju u Čepinu 01. studenog 2020.g. u 16,00 sati. U sklopu vjerskog obreda položio se vijenac i zapalile svijeće na Spomen obilježju palim hrvatskim braniteljima. 

Vijenac su nosili članovi Udruge veterana vojne policije iz domovinskog rata Osječko-baranjske županije, a svijeće je zapalio općinski načelnik Dražen Tonkovac, zamjenica općinskog načelnika Mateja Kalajžić, predsjednik općinskog vijeća Robert Periša i direktor Komunalca Čepin Željko Barišić. 

Vjerski obred predvodili su župnici Helmut Schumacher i Zvonko Pažin.

Svisveti 2020 02

Dovršetkom projekta rekonstrukcije sustava vodoopskrbe, odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te dovršetkom plinifikacije koja je u tijeku, naselja Čepinski Martinci i Čokadinci dobit će kompletnu komunalnu infrastrukturu. U Beketincima je izgrađen vodoopskrbni sustav, provedena je i plinifikacija 2019. godine; HEP ODS će po ishođenju građevinske dozvole (koja je u tijeku) izgraditi novu, modernu rasvjetu na novoj niskonaponskoj mreži na betonskim stupovima, a rekonstrukcijom sustava vodoopskrbe, odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, i naselje Beketinci će dobiti kompletno novu komunalnu infrastrukturu.